Musiikinluetteloinnin ABC

Mikä on musiikkiaineistoa?

Jaska Järvilehto 22.11.2021 (päivitetty 07.12.2021)

Yksiselitteistä määritelmää musiikkiaineistolle ei ole. Konsensus-tyyppinen määritelmä on, että aineisto on musiikkiaineistoa, jos sen sisällöstä yli puolet on musiikkia. Aineisto on mahdollista määritellä musiikkiaineistoksi myös esimerkiksi käyttötarkoituksen perusteella.

Musiikkiäänitteet

Kaikki äänitteet eivät ole automaattisesti musiikkiaineistoa, esim. kielikurssit, linnunlaulua tms. luonnonääniä sisältävät äänitteet…

Tässäkin pätee sääntö: jos sisällöstä yli puolet on jollakin tavalla musiikiksi tulkittavaa, voi melko turvallisesti olettaa, että kyseessä on musiikkiäänite.

Nuottijulkaisut

Nuottijulkaisuja on monenlaisia.

Yleisissä kirjastoissa yleisin lienee populaarimusiikkikappaleita sisältävä sävelmäkokoelma, joka sisältää laulumelodian, sointumerkit ja pianolle sovitetun säestyksen.

Taidemusiikkinuoteista yleisin lienee partituuri, joka tarkoittaa mitä tahansa nuottia, joka sisältää kaikki teoksen esittämiseen tarvittavat soitin- ja/tai lauluäänet samassa nuottikuvassa.

Soitonoppaat

Soitonoppaat sisältävät yleensä ainakin jonkin verran kirjoitettua tekstiä. Joissakin voi olla pelkkä esipuhe tai takakansiteksti.

Jotkut soitonoppaat voivat sisältää lyhyitä asteikko- ja sormiharjoituksia, jotkut taas kokonaisia harjoituskappaleita.

Yleensä soitonoppaat perustuvat johonkin metodiin ja ne muodostavat pedagogisen kokonaisuuden, joko yksittäisenä niteenä tai useiden niteiden muodostamana kokonaisuutena.

Tehtävä

Mitä aineistoa mielestäsi on julkaisu, jonka sivumäärästä puolet sisältää kuvitettuja satuja lapsille ja puolet sisältää satujen lukemisen yhteydessä laulettavien lastenlaulujen nuotit ja sanat. Julkaisuun kuuluu lisäksi CD-levy, jolla on laulujen esitykset.

Pohdi miten ratkaisuusi vaikuttaisi se, työskenteletkö lastenosastolla vai musiikkiosastolla.